Човекът, смятан за водач на Ал Кайда в Афганистан, Мустафа Абу Ал-Язид, даде рядко телевизионно интервю. Пред пакистанската теливизия "Гео" той потвърди, че Ал Кайда е извършила бомбения атентат срещу датското посолство в пакистанската столица Исламабад през юни.
Според телевизия “Гео” интервюто е взето в афганистанската провинция Хост. То е първото интервю от 2002 г. насам, дадено от високопоставен член на терористичната мрежа пред независима медия. Интервюто е проведено от репортера на телевизия “Гео” Наджиб Ахмад.
53-годишният египтянин Мустафа Абу Ал-Язид, известен още с прозвището Шекин Саид, облечен с военна жилетка и с бял тюрбан на главата, говори на арабски, държейки в ръка микрофона на “Гео”. “Гордеем се с атаката срещу датското посолство /на 2 юни/ в Исламабад. Избрахме за атаката време, през което наоколо да няма невинни мюсюлмани”, казва Ал-Язид пред пакистанската телевизия. На практика, осмината които загинаха при атентата бяха мюсюлмани. След нападението той съобщи в Интернет, че то е било знак на отмъщение за повторното публикуване на карикатури на пророка Мохамед в датските медии преди няколко месеца.

Смята се, че Мустафа Абу Ал-Язид е управлявал финансирането на атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ. Той каза пред репортера на пакистанската телевизия, че Ал Кайда “действително е участвала” в тези атаки, както и в нападенията през 1998 г. срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания. Освен това, Ал-Язид порица пакистанското правителство за борбата му срещу въоръжените ислямисти и предрече победа на талибаните и силите на Ал Кайда в Афганистан. Ал-Язид е смятан за ветеран на Ал Кайда, лежал в египетски затвор през 1982 г. във връзка с убийството на египетския премиер Ануар Садат. /БЛИЦ