Четириминутен запис заема около 26 мегабайта.
Подобрен вариант на формата MP3 осигурява запис на звук без загуба на качество, съобщи разработчикът Thomson, един от създателите на MP3, съобщава TechNews.bg. Новият формат MP3HD е обратно съвместим с MP3, което означава, че плейъри, които не го поддържат, ще могат да възпроизвеждат такива файлове като обикновени MP3. За целта, MP3HD файлът съдържа и запис в MP3, който се разпознава при липса на новия кодек.

Thomson пусна енкодер за преобразуване на звукови файлове във формат MP3HD от 16-битови стерео WAV-файлове с честота 44,1 KHz. Плъгин за популярния плейър WinAmp позволява възпроизвеждане на тези файлове на компютър. Двата софтуерни инструмента са достъпни за сваляне от сайта на MP3HD.

MP3HD решава проблема със загуба на качество при конвертиране на музика в MP3 формат, породено от нуждата да се намали размера на файла. Така например, файл с битрейт 128 килобита/секунда заема 10 пъти по-малко място, отколкото оригиналния аудио файл със CD качество.

Подобно на други формати без загуба на качество, като FLAC, HD-AAC и WMA Lossless, новият MP3HD съхранява първоначалното качество на музикалната композиция. Форматът поддържа битрейт от 500 до 900 килобита в секунда. Четириминутен запис с битрейт 876 Кбит/с, например, заема 26 MB.

Разработчиците на софтуер и хардуер ще могат да добавят поддръжка на формата в своите продукти, като заплащат лицензна такса на Thomson. За да успее, форматът ще трябва да спечели доверието на големите производители. /БЛИЦ