В нощта на 30 май в някои региони на Украйна бе обявена въздушна тревога. Тя звучи на територията на Черниговска, Киевска, Житомирска, Черкаска и Кировоградска области, съобщава "УНИАН".

Киевската областна военна администрация съобщава за движение на безпилотни летателни апарати, в региона работи ПВО.

"Спазвайте информационната хигиена - не снимайте работата на нашите защитници. Ние вярваме във Въоръжените сили на Украйна!" - се казва в съобщението.

За експлозиите в столицата съобщи и кметът Виталий Кличко. Впоследствие той добави, че сега всички спешни служби са изпратени в Подолски и Голосеевски райони на града. 

Обновено в 02:55: Отломки паднаха в Дарницки район на Киев, започнал е пожар. Кличко съобщава, че се е запалила частна сграда. Всички служби са тръгнали към мястото.

Обновено в 03:07: 27-годишна жена е ранена в района на Голосеевски, тя е хоспитализирана.

Експлозии е имало и в Печерски и Подолски райони. „Масирана атака! Не напускайте укритията!“ – написа Кличко.

Съобщава се, че отломки са паднали върху паркирана кола в район Печерски. Спешните служби действат на мястото.

Обновено в 03:12: Градската военна администрация добавя, че в резултат на падането на отломки в район Печерск са се запалили три коли. Падане на отломки е регистрирано и в Голосеевския район.

Експлозиите продължават да звучат в града.

Обновено в 03:12: Властите отбелязват, че опасността не е приключила. В района на Киев силите на ПВО продължават да работят по вражески цели.

Обновено в 03:27: Експлозии в Голосеевски и Подолски райони, съобщава Кличко. Спасители са на място.

Обновено в 03:32: Гори сграда в Дарницки район на Киев. Киевската градска военна администрация публикува съответните снимки.

Обновено в 03:45: Според предварителната информация, в Голосеевския район поради падане на отломки в многоетажна сграда са избити прозорци и са изтръгнати врати в няколко апартамента.

Кличко съобщава за пожар, на място работят лекари и спасители.

Съобщава се също така за пожар в жилищна сграда в Подолски район. Все още няма информация за пострадали. Служите са на място.

Обновеноно в 03:50: В столичния Днепърски район е регистрирано падане на отломки в нежилищна постройка. Данните се уточняват

Обновено в 04:00: Жителите се евакуират в Голосеевски район, където има пожар във висока сграда. Съобщава се за пострадала жена. Властите публикуват снимка.

Обновено в 04:05: Експлозия в Святошински район, всички служби са изпратени на мястото, съобщава кметът.

Градската администрация пише за падането на отломки на територията на едно от предприятията. Информацията е предварителна, данните за разрушенията и пострадалите се уточняват.

Сега въздушна тревога звучи само в Житомирска и Киевска област, както и в столицата.

Обновено в 04:45: Кличко съобщава, че 20 души са били евакуирани от сграда в Голосеевския квартал.

Един човек е загинал, възрастна жена е хоспитализирана от лекарите. На още двама пострадали е оказана помощ на място.

Обновено в 04:48: Въздушната тревога е отменена в Киев, Киевска и Житомирска области.

Обновено в 04:50: Властите съобщават, че горните два етажа на високата сграда са разрушени. Под отломките може да има хора, информацията се уточнява.

 

Обновено в 05:15: Според военното управление по време на 17-тата атака руските сили са използвали най-вече дронове "Шахед".

Атаката е масирана, в различни посоки, на няколко вълни. Въздушната тревога е продължила почти три часа. По предварителни данни във въздушното пространство на Киев са унищожени над 20 дрона.

В резултат на падането на отломки има жертви и разрушения в различни части на Киев. В Голосеевски - пожар в сграда, един човек е загинал, трима са ранени. Вероятно са разрушени частите между етажите, уточнява се дали има още загинали или пострадали.

В Печерски район отломки са повредили автомобили. В Дарницки район е пламнала сграда, пострадали са паркирани автомобили.

В Днепърски район горящи отломки са паднали върху зелена зона. В Подолски - на нежилищна постройка, а в Святошински - на територията на едно от предприятията. На всички места действат различните спешни служби.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук