Колонизацията на Америка в края на 15-и век е унищожила толкова много хора, че е предизвикала климатични промени, според проучване на Лондонския университетски колеж, пише Дарик.

Изоставените от местните жители земеделски земи са били превзети от бързорастящи дървета и друга растителност, която е поела такова количество въглероден двуокис от атмосферата, че планетата се е охладила. През този период, наричан „Малката ледена епоха“, река Темза в Лондон често замръзвала през зимата.
 
Около 60 милиона души са живели в Южна и Северна Америка преди колонизацията, което е било 10 процента от населението на Земята по онова време, показват данните, събрани от научния екип. Сто години след пристигането на европейските заселници населението на двата континента намаляло до едва 6 милиона заради войни, поробване, социален срив, както и заради пренасянето на болести като едрата и дребната шарка. Изследователите са изчислили, че 56 милиона хектара земя, обработвана от местните жители, почти колкото е територията на съвременна Франция, се е превърнала в гори и савана, посочва пред Би Би Си един от съавторите на проекта Крис Брайърли. 
 
„Това повлиява на въглеродния диоксид в атмосферата. Той пада с между 7 и 10 молекули на всеки милион молекули във въздуха. За сравнение, днес ние изгаряме и произвеждаме около 3 молекули на милион годишно. За нас беше интересно дали това действително е въздействало на климата. По онова време е имало охлаждане на Земята, наричано „Малката ледена епоха“. Има естествени процеси, които са довели до малка степен на охлаждане. За да се стигне до удвояване на ефекта обаче, е трябва да го има това генерирано от геноцид намаляване на въглеродния диоксид.“
 
Доказателства за драстичното намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата в периода на колонизацията има и в ледените пластове на Антарктика.