Турската полиция извърши нови 20 ареста на предполагаеми участници в заговорническата организация Ергенкон, която е обвинена, че планирала държавен преврат срещу управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на премиера Реджеп Таип Ердоган, съобщи Анадолската агенция.
Сред задържаните има политици и един журналист. Според Анадолската агенция, арестите са извършени в Истанбул, Коджаели /северозападна Турция/, Иконио /централна Турция/, Мерсин /на юг/ и Елязиг /източна Турция/. Сред арестуваните са трима високопоставени членове на Работническата партия, малка политическа формация на леви националисти, а също и един журналист, съобщава Би Би Си.
В резултат на първата вълна от арести – преди две седмици, в затвора се намират двама турски генерали от запаса, които заедно с още 48 други заподозрени, са обвинени, че планирали да предизвикат хаос в Турция и да създадат благоприятен климат за извършване на военен преврат.

В рамките на разследването на предполагаемия заговор са арестувани множество популярни личности – запасни офицери, журналисти и бизнесмени, отбелязва гръцкият сайт In.gr.

Мнозина анализатори обвиняват ПСР, че иска да се облагодетелства от случая Ергенкон, за да упражни натиск върху политическите си противници. Датата за процеса срещу обвинените в анти-държавен заговор ще бъде оповестена през следващите дни.
Напрежението в Турция и най-вече на фондовите й борси расте също в очакване на насроченото за понеделник заседание на Конституционния съд, който трябва да се произнесе по искане на прокурора – за забрана на управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието, заради действия нарушаващи светския характер на държавата. Очаква се решението да бъде оповестено още в понеделник или непосредствено в следващите дни.
БЛИЦ припомня, че Ергенкон, според турската митология е било името на легендарна долина в Централна Азия, родно място на древните турци, докато, според преданието, един сив вълк не ги извел по пътя към формирането на бъдещата нация. /БЛИЦ