Работна парламентарна група излезе с предложение в конституцията на Русия да бъде вписан доживотен имунитет от съдебно преследване на бившите президенти на страната. Такава промяна би засегнала Владимир Путин и Дмитрий Медведев, който бе държавен глава от 2008 до 2012 г.

Президентите на Русия може да получат пълен имунитет от съдебно преследване и след напускане на поста, съобщи агенция Ройтерс.

Това предлага парламентарна работна група, председателствана от Павел Крашеников, в пакет от идеи за конституционни промени.

Новината идва седмици, след като президентът Владимир Путин обяви провеждането на цялостни реформи на политическата система на Русия и смени правителството.

По-рано този месец Крашеников предложи след изтичането на мандата им руските президенти да бъдат обявявани за доживотни сенатори. Което също би им гарантирало имунитет, с какъвто се ползват членовете на долната и горната камара на руския парламент.

Сред предложенията на водената от Крашеников група е и титлата на Путин да бъде променена от държавен глава на върховен водач.

Попитан за коментар на идеята за доживотен имунитет на президентите, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че президентската институция още няма позиция по предложението.

А на въпрос нужна ли е на Путин записана в конституцията съдебна неприкосновеност, Песков посочи, че това е “въпрос за обсъждане в работната (парламентарна) група”.