Командването на Британския кралски флот призна, че наскоро построените за един милиард лири шест разрушителя се развалят постоянно, защото двигателите им не са пригодени за топлите води на Персийския залив, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".
Те са съобщили също така на комисията по отбрана на британския парламент, че газовите турбини „Ролс Ройс ВР-21“, които са монтирани на разрушителите „Тип-45“ не могат да работят при екстремни температури и ще се наложи да бъдат заменени с дизелови генератори. Източници от компанията „Ролс Ройс“ заявиха, че двигателите са били построени според поставените специфики, но не и за условията на Близкия изток , понеже не е имало „подобни отбелязани специфики при поръчката“. 

„Не може да имаме кораби, които да не могат да плават във води, по-топли от тези в пристанището Портсмут“, заяви по-рано източник от Британския кралски флот. 

Проблемите с двигателите, които първоначално бяха определени от Министерството на отбраната като „проблеми на първоначалното разработване“ се изявиха, когато разрушителят „Дарлинг“ загуби мощност през 2010 г. и трябваше да бъде ремонтиран в Канада. Корабът трябваше да бъде поправен след това през 2012 г. в Бахрейн след нова повреда на двигателя.