Предложение на депутат от опозицията, предвиждащо държавно субсидиране за платен секс за пациенти, нуждаещи се от специални грижи, предизвика критики в Германия, предаде АП и "Дойче веле", цитирани от БТА.

Говорителката на опозиционната партия "Зелени" Елизабет Шарфенберг заяви неотдавна пред в. "Велт ам зонтаг", че властите би трябвало да разгледат възможността за финансиране на "сексуален асистент" за хора, които не могат сами да се грижат за себе си.


Идеята не била нова и вече била въведена в Холандия. При нея кандидатите трябва да докажат, че имат нужда от медицински грижи, като в същото време не разполагат с достатъчно средства за заплащане на секс услуги.

Депутатът Карл Лаутербах от управляващата Социалдемократическа партия заяви от своя страна пред в. "Билд", че страната "не се нуждае от платена проституция в старческите домове и в никакъв случай не и да я ползват с рецепта от лекаря!"

Проституцията отдавна е легален бизнес в Германия, а проучвания показват, че в последните години много жени предлагат платена любов на хора в домове, които страдат от различни заболявания - от деменция до други психически разстройства.