Американски журналисти разкриха сензационни данни за откуп на трима граждани на САЩ на стойност по 400 млн. долара. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от Конгреса.
Три товарни самолета без опознавателни знаци, пълни с пари, тайно са излетели от Женева и се приземили в Техеран. Това е станало в различни дни през януари и февруари тази година. Общата сума е била около 1,7 млрд. долара.
    

Първият самолет пристигнал в Иран на 17 януари. Той превозил 400 млн долара. Това станало известно в средата на август. Тогава правителството призна за връзка между плащането от 400 млн долара на Иран и освобождаването на пленен американски гражданин през януари. Така е сключена сделка по дело от 1979 година, когато Техеран опитал да купи оръжие от Вашингтон, се казва в статията.
 
Вече се появиха и данни за другите два самолета, които са превозили равностойността на 1,3 млрд долара в евро и швейцарски франкове на 22 януари и 5 февруари.
 
По-рано американските чиновници заявиха, че това е внимателно планиран обмен за освобождаването на няколко американски затворници. Като Белият дом е категоричен, че не става въпрос за откуп.
 
Превод и редакция: БЛИЦ