"Най-лошото за САЩ тепърва предстои", обяви бившият главен икономист на Международния валутен фонд Кенет Рогоф на конференция в Сингапур. 55-годишният професор по икономика в Харвард е на мнение, че ипотечната криза няма да приключи със затрудненията на няколко малки банки. Ще има провали и сред големите.
Финансовият сектор се свива и някои основни играчи ще излязат, коментира пред агенция Bloomberg Рогоф, който бе ключова фигура в МВФ в периода 2001-2003 г.
Той е отказал да бъде по-конкретен в прогнозата си, но консолидацията в групата на големите инвестиционни банки според него е неизбежна.

Професорът препоръчва правителството да национализира двете най-големи компании в областта на ипотечното финансиране - Fannie Mae и Freddie Mac, които загубиха над 80% от пазарната си стойност тази година.
Преди малко повече от месец щатският финансов министър Хенри Полсън поиска от Конгреса да отпусне финансова помощ на потъващите “в неограничено количество”. Това според Рогоф не е необходимо. “За да се стегне дисциплината във финансовата система, трябва да позволим някои от компаниите да фалират”, разсъждава той. Логиката на икономиста е, че не може да има сектор, в който се правят огромни печалби, а в същото време компаниите да бъдат подпомагани. /БЛИЦ