Средствата за контрол на космическото пространство на руските космически войски следят отломките от руския и американския спътник, образували се след сблъсъка им в орбита на височина 800 км. Това съобщи първият заместник командващ Космическите войски генерал-майор Александър Якушин, предаде ИТАР-ТАСС.
“На 10 февруари в 19,56 ч. московско време /18,56 ч. бълг. време/ на орбита на височина от около 800 км са се сблъскали американският спътник “Иридиум-32” и руският военен спътник “Космос-2251”, уточни Якушин. “Спътникът от серията “Космос” беше изведен в космоса от космодрума Плесецк през 1993 г. От 1995 г. той не работи. Американският спътник беше действащ”, каза още Якушин. “В момента средствата за контрол на космическото пространство съпровождат всички отломки от спътниците на височина от 500 до 1 300 км. Данните за броя им се уточняват”, обясни генералът.
Сблъсъкът на двата спътника на орбита на височина от 800 км не създава непосредствена заплаха както за Международната космическа станция, така и за Земята. Това заяви експерт, който работи в руския ракетно-космически отрасъл.
По-рано днес говорителят на НАСА Кели Хъмфрис заяви, че във вторник е станал сблъсък между два спътника, като единият от тях е руски. Той е изстрелян през 1993 г. и в момента не е в работещо състояние. Вторият е американски, като преди сблъсъка той е бил в състава на орбитална групировка от системата за глобална мобилна връзка “Иридиум”, бил е в работещо състояние. По американски данни в резултат на сблъсъка са се образували два облака отломки.
“Отломките от спътниците няма да създадат незабавна заплаха за Международната космическа станция, която е на орбита на височина от около 300 км”, уточни руският експерт. “Те не създават заплаха и за Земята, тъй като при подобни сблъсъци се образуват много малки отломки, които впоследствие изгарят при навлизането им в атмосферата”, каза той. Неговите думи потвърждават американските данни, според които в резултат на първата “катастрофа” в орбита са се образували между 500 и 600 фрагмента с размер над 5 см. /БЛИЦ