Американските разузнавателни служби смятат, че взривяването на дъщерята на идеолога на "руския свят" Дария Дугина е санкционирано от Украйна.

Това съобщава The New York Times, цитиран от УНИАН.

Вашингтон отрече всякакво участие в атентата в Дугина, било чрез предоставяне на разузнавателна информация, или друга помощ.

Нещо повече, американски служители казаха, че не са знаели за операцията и ако са знаели, биха се противопоставили. Съединените щати смятат, че подобни атаки са по-скоро символични и нямат голямо влияние на бойното поле. В същото време американците се опасяват, че това може да е претекст за ескалация на конфликта.

Същевременно американските служители са подчертали, че елиминирането на дъщерята на пропагандатора е най-смелата операция на Украйна на руска територия досега и демонстрира, че Украйна може да се доближи много до публичните руснаци.

Някои американски служители предполагат, че действителната цел на операцията е бил бащата на рускинята, расисткият идеолог Александър Дугин. Силите за сигурност смятали, че той ще бъде в колата.

Изданието отбелязва, че Дугин - един от най-агресивните представители на Русия, който призовава за засилване на войната с Украйна, е водещ поддръжник на империалистическа Русия.

Съединените щати не разкриват кой от украинските власти е разрешил операцията и дали Зеленски я е подписал.

Съединените щати, пише изданието, вече са изпратили предупреждение до Киев.Пентагонът и разузнавателните агенции са споделяли с Киев конфиденциална информация за ситуацията с войната, помагайки на украинците да атакуват руски командни пунктове, линии на снабдяване и други ключови цели.

Но украинските власти не винаги са съобщавали на САЩ какво точно планират да направят. Съединените щати са настоявали Украйна да споделя повече за своите намерения. В началото на войната Вашингтон е признавал, че знае повече за военните планове на Русия, отколкото на Киев, пише "Ню Йорк таймс".

В администрацията на Джо Байдън са притеснени, че подобни атаки, макар и с огромно символично значение, не оказват пряко влияние на бойните действия и могат да провокират руските военни към ответни покушения срещу високопоставени украински представители, допълва "Ню Йорк таймс".

В Московска област бе взривена колата на дъщерята на руския философ Александър Дугин - 29-годишната журналистка и политолог Дария Дугина. Дугина е загинала на място, припомня УНИАН. Инцидентът е станал вечерта на 20 август. Дугина шофирала "Тойота Ленд Крузер", когато по време на движение колата избухнала, забила се в ограда и изгоряла, а останките били разпръснати по целия път.

Първата версия беше експлозия на газова бутилка, но сега руските служители на реда са склонни да вярват, че взривно устройство е избухнало под дъното на колата.

Освен това Андрей Краснов, познат на загиналата и лидер на руското обществено движение "Хоризонт", каза, че взривената кола е на бащата на Дария Дугина. Той предполага, че мишената е бил самият Александър Дугин.

Тогава стана известно, че след смъртта на дъщерята на Дугин Русия започна да заплашва Украйна. А самият създател на "руския свят" се озова в болница.

На 22 август ФСБ на Руската федерация съобщи за разкриването на убийството на дъщерята на главния идеолог на „руския свят“ Александър Дугин. Очаквано те казаха, че убийството е планирано и извършено от украинските специални служби. Според руското разузнаване извършителят на убийството е 43-годишната украинска гражданка Наталия Вовк, която пристигнала в Русия през юни с 12-годишната си дъщеря.

В Киев многократно отричат ​​да са замесени в убийството на Дугина. Това заяви и самият президент на страната Володимир Зеленски.

Михайло Подоляк, съветник на на президента на Украйна, в интервю за The New York Times каза следното: „Всяко убийство по време на война в една или друга страна трябва да има някакво практическо значение. Тя трябва да изпълнява някаква конкретна цел, тактическа или стратегическа. Някой като Дугин и дъщеря му не е тактическа или стратегическа цел за Украйна".

 


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук