Богатият американски бизнесмен Габриел Шулце, който живее за постоянно в Сингапур, е този, който е помогнал на представителите на Северна Корея да установят неофициални контакти със Съединените щати. Тайният канал за комуникация с Белия дом е бил организиран чрез Джаред Кушнер - зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп.
Според данните на американския "Ню Йорк Таймс", севернокорейците се свързват с Шулце и отправят молба към него. Бизнесменът представил предложението на Кушнер в лична среща, а той от своя страна уведомил тогавашния директор на ЦРУ Майк Помпео. Той се ангажирал с по-нататъшните преговори.

Белият дом, ЦРУ и самият Габриел Шулце са отказали да коментират, но според информацията на "Ню Йорк Таймс", през последната година повече от десет души се свързват с Държавния департамент на САЩ, като заявяват, че са готови да помогнат за установяване на контакти със Северна Корея. Повечето от тези твърдения не са потвърдени.

Бившият сътрудник от администрация на САЩ Майкъл Грийн, занимаващи се с въпросите относно Северна Корея при Джордж Буш-младши потвърди, че Пхенян редовно е прибягвал до помощта на посредници, за създаване на отношения със САЩ. Журналистите предполагат, че в Белия дом е имало разногласия за това кой трябва да води контактите с КНДР - ЦРУ или Държавният департамент.

Припомняме, че на 12 юни на остров Сентоса в Сингапур премина срещата на върха на американския президент Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун. В окончателния документ, подписан на събитието, се посочва, че Съединените щати и КНДР имат за цел да установят нови отношения, които ще допринесат за мира и благоденствието на Корейския полуостров и света.

Превод и редакция: БЛИЦ