Ню Йорк може да се окаже под водата през настоящия век. В резултат на топенето на ледниците в Гренландия и Антарктика нивото на Атлантическия океан може да се повиши с 51 см до 2100 г.
В момента градът е на средно пет метра над нивото на океана, но на някои места бреговата линия на Манхатън е на 1,5 метра над морското равнище.
Като се позовава на изследване на учени от щата Флорида, РИА “Новости” посочва, че след сто години Ню Йорк може да се окаже в много по-уязвимо положение от Лондон, Токио, Сидни, Маями или Сан Франциско. Към 2100 г. рязко ще нарасне опасността от разрушения в резултат на бури и урагани. Рискът от наводнения ще се увеличи и за Вашингтон и Бостън, пише списание Nature Geoscience.
Това не е първата подобна прогноза за Ню Йорк, посочва Newsru. Предишната оценка на изследователите беше дори по-песимистична. През 2006 г. американски учени заявиха, че в резултат на глобалното затопляне към 2100 г. нивото на световния океан ще се повиши с 6 метра. Това ще създаде заплаха не само за Ню Йорк, но и за Лондон, Мумбай, Токио, за Холандия, Бангладеш и Флорида, посочиха тогава американските изследователи.
През същата 2006 г. във Великобритания бяха публикувани резултатите от дългосрочна прогноза за промяна на климата в резултат на глобалното затопляне. Учените, които изучават последиците от него, предположиха, че към 3 000 г. температурата на Земята може да се повиши с 15 градуса, а нивото на морето – с над 11 метра. /БЛИЦ