Кандидатът на Демократическата партия на САЩ за президент на изборите през ноември Барак Обама каза вчера пред многохилядното множество в Берлин, че САЩ и Европа са се отдалечили и вече е дошло времето да се сближат отново, съобщи Би Би Си.
“Ако трябва да сме честни, трябва да признаем, че понякога от двете страни на Атлантика ние се носехме в различни посоки и забравяхме нашата обща съдба”, каза Обама. Републиканският му съперник за президентския пост Джон Маккейн по същото време заяви, че докато Обама е в Европа, той ще се фокусира върху проблемите, стоящи пред САЩ. “Бих искал да произнеса реч в Германия,, но  предпочитам да направя това като президент, а не като кандидат-президент”, каза Маккейн пред журналисти. Близо 200 000 души слушаха речта на Обама, която е единствената публична изява по време на едноседмичната му обиколка в Близкия Изток и Европа. Тя беше предавана на живо в Германия, където той е популярна личност. В началото на речта си сенаторът от Илинойс изрази почит към паметта на берлинчани, които удържаха на съветския натиск по време на блокадата през 1948 г. Призовавайки за възраждане на партньорството с Европа, Обама посочи тероризма, разпространението на ядрените оръжия, търговските бариери и климатичните промени като глобални предизвикателства. Изявата му носеше духа на рок-концерт в централния берлински парк Тиергартен, място, асоциирано с масови тържества на футболни фенове през последните години, отбелязва Би Би Си.
“В Европа виждането, че Америка по-скоро е част от лошото, случващо се в нашия свят, отколкото сила, помагаща за поправяне на злото, е станало твърде разпространено. В Америка има сили, които отричат значимостта на Европа за общата ни сигурност и бъдеще. Но ангажиментът на глобалното ни гражданство продължава да ни обвързва”, констатира Обама. Той добави, че партньорството и сътрудничеството между нациите не е въпрос на избор, а “единственият начин да защитим общата ни сигурност и да утвърдим общата ни хуманност”. Той говори за Афганистан, чувствителна тема в Германия, заради натиска да изпрати повече войски там. “Афганистанският народ се нуждае от нашите войски и от вашите войски. Заложили сме твърде много, за да се откажем сега”, изтъкна Обама. Преди снощната си реч той се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и германски депутати. Обама пристигна в Германия, след като посети Афганистан, Ирак, Израел, Западния бряг и Йордания и ще продължи обиколката си с пътувания във Франция и Англия./БЛИЦ