Издирвателните екипи откриха звукозаписното устройство от кабината на разбилия се миналата седмица в Пакистан пътнически самолет. Това съобщи говорител на авиокомпанията, предадоха световните агенции. 

"Тази сутрин издирването бе подновено и сред отломките беше открито звукозаписното устройство", каза говорител на компанията. "Намирането му ще помогне доста на разследването", добави той. По-рано беше намерена и черната кутия с полетните данни. Самолетът "Ербъс А320" на Пакистанските международни авиолинии се разби в петък в жилищен район на пристанищния град Карачи. Загинаха 97 души от намиралите се на борда, двама оцеляха. Полет 8303 от Лахор за Карачи катастрофира на около километър от пистата при втори опит да кацне.

Пакистански представители и експерти на "Ербъс" събират данни от местопроизшествието, за да установят причината за самолетната катастрофа - най-голямата в Пакистан за последните години. Съгласно международните правила в пакистанското разследване ще се включат и френски експерти от БЕА - френската служба по безопасност на гражданското въздухоплаване - тъй като 15-годишният "Ербъс" е проeктиран във Франция.

БЕА съобщи, че двете записващи устройства ще бъдат изследвани в лабораторията й край Париж. Оттам публикуваха в Туитър снимка на едното от тях, на която се вижда, че то изглежда непокътнато.

Очаква се интерес за разследването да представляват двигателите на самолета Си Еф Ем 56, тъй като пилотът докладвал, че и двата са отказали малко след като той прави първи, неуспешен опит да кацне. Те са произведени от Си Еф Ем Интернешънъл (CFM International), съвместно предприятие на френскaта компания "Сафран" и "Дженерал електрик", и са едни от най-широко разпространените и надеждни в авиационния сектор, отбелязва Ройтерс.