Световната здравна организация похвали Швеция като „модел“ за борба с коронавируса в момент, когато страните премахват блокирането, след като нацията отказа ограниченията, предаде nypost.com.

Водещият специалист на СЗО д-р Майк Раян заяви, че има „уроци, които трябва да се научат“ от скандинавската нация, която до голяма степен разчита на гражданите да се саморегулират.

Либерално ли? Швеция регистрира седмицата с най-висока смърност през XXI век

„Мисля, че съществува схващане, че Швеция не е поставила мерки за контрол и просто е позволила на болестта да се разпространи“, каза Райън пред репортери. "Нищо не може да бъде по-далеч от истината."

Райън отбеляза, че вместо ограничения, страната „е въвела много силна обществена политика около социалното дистанциране, около грижите и защитата на хората в заведения за дългосрочна грижа“.

Кой е мнимият служител, който решава съдбата на Швеция СНИМКИ

Той каза, че страната също е засилила тестовете и има достатъчен капацитет в болниците, за да се справи с всякакви огнища.

„Мисля, че ако искаме да достигнем нов нормален стандарт, Швеция представлява модел, ако искаме да се върнем в общество, в което нямаме карантина“, каза Райън.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!