Социалдемократическата партия в Румъния печели парламентарните избори с около 45 процента, сочат резултатите от два екзитпола.
Дясноцентристката Национално-либерална партия е втора с около 20 процента от гласовете, съобщава БНР.
 

Новата партия "Съюз за спасение на Румъния" получава  над 8 процента подкрепа от избирателите, съобщават социолозите. Още 3 формации прескачат изборния праг от 4 процента.
 
Очаква се коалиционно правителство с премиер социалдемократ, а резултатите днес се приемат и като поражение и на президента Клаус Йоханис, и на сегашния служебен премиер Дачиан Чолош, който заявяваше готовност да оглави нов технократски кабинет.
 
Според проучването ПСД събира 45.5-45.8 процента от гласовете.
 
Дясноцентристката Национал-либерална партия събира 20.7-21.0 процента.
 
Новата партия Съюз за спасение на Румъния, за която се предполагаше, че ще е новият балансьор във властта, е с 8.0-9.2 процента.
 
Вотът днес беше предшестван от цяла година със служебно правителство. То дойде на власт след обвиненията в корупция и започналото разследване срещу тогавашния премиер и лидер на социалистите Виктор Понта.
 
Предварителните прогнози на социолозите бяха за 40% избирателна активност. Към 10 часа обаче в сеерната ни съседка бяха гласували 5,27% от избирателите, което дава основания за очаквана активност от малко над 50%.
 
Всички партии обещаваха догодина почти двойни заплати, по-ниски данъци, премахване на такси и повече пари за децата и младите семейства през следващата година. По време на кампанията един от кандидатите за депутат на социалдемократите в Брашов – адвокатът Ремус Борза, влезе да агитира дори от амвона на местна църква.