Мародерите, заедно с инструментите им и големи куфари, са разкарвани от луксозни коли из Ню Йорк, като след вандализирането на магазините, "протестиращите" отново са взимани от въпросните атвомобили и откарвани до други магазини. Това разказаха очевидци. 

Съобщава се, че в момента полицията разследва редица сигнали за въпросните организирани протестиращи, както и проверява регистрационните номера на автомобилите, които разкарват от магазин на магазин въпросните групи. Един от очевидците, Карла Мърфи, която живее в Манхатън, разказа пред Ей Би Си: "колите идват, оставят хората, разтоварват се специални инструменти и куфари, след което колите си тръгват".

Като цяло, протестиращите днес са били доста по-мирни и улиците в САЩ са били по-спокойни спрямо дните след смъртта на Джордж Флойд, предизвикала изпълнени с насилие демонстрации срещу полицейското насилие и несправедливостта спрямо афроамериканците. От полицията в Ню Йорк обаче заявиха, че продължават да разследват сигналите, че организирани коли разкарват мародерите от магазин на магазин в Манхатън. 

"След това колите се връщат, взимат хората и куфарите и отиват на следващото място. Изглежда, че те знаят много добре къде отиват. Някои от тях са местни, но има и много хора от други градове", споделя още Мърфи. 

Местни обществени лидери и собственици на бизнеси във Вашингтон, Калифорния и Чикаги изразиха мнение, че мародерите са част от организирани престъпни групи. 

Друг очевидец, Джаред Джордан, каза пред "Ню Йорк пост": "Това си е истински бизнес. Това не са по никакъв начин гневни протестиращи. Това си е чиста много добре организирана престъпна дейност". 

По думите му, той е станал свидетел на това, как Бентли-та и Мерцедес-и са посетили различни райони в града, за да си набележат цели, а по-късно да се върнали с хора, които да ги мародерстват. 

"Докато мародерстваха, те пълнеха колите, които после си тръгваха. Така на мародерите не се налагаше да взимат нищо със себе си и можеха спокойно да отидат до следващото място за плячкосване. Мародерите всъщност са тийнейджъри, събрани да вършат мръсната работа на босовете", казва още Джордан.


Междувременно, продуцент на Ен Би Си е успял да заснеме как мародерите пристигат с луксозните коли пред магазини в Манхатън по време на петата нощ на безредиците след смъртта на Флойд. Шефът на полицията в Белвю Стив Милет заяви в понеделник: "Има групи, които плащат пари на тези мародери да дойдат, на тях им се плаща на счупен прозорец".

В Санта Моника ресторантьорът Джефри Мерихю каза пред Си Би Ес: "Те са много добре организирани, идват с чували, с джипове. Ходят от магазин на магазин. Влизат, ограбват всичко, слагат го в чувалите. След това идва друг джип и ги взима. Организацията, честно казано, бе впечатляваща".

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут заяви, че мародерството "е организирано и се извършва по план".  

Също така големи купчини от тухли "случайно" са се появили по време на протестите из целите Щати, навеждайки на мисълта, че те са поставени там, за да подкладат насилието. 

 

Видеа от Ню Йорк, Канзас, Далас и Фейтвил в Северна Каролина показват как въпросните купчини от тухли стоят спокойно насред протестите. 

Превод и редакция: БЛИЦ