Германското правителство одобри проектозакон, който отваря пътя към одържавяване на банката Hypo Real Estate. Същевременно обаче правителството заяви, че няма намерение да прилага тази мярка спрямо други банки, предаде Дойче веле.
"Никой във федералното правителство не иска да разширява влиянието на държавата чрез това, което днес беше прието от министрите. Аз не искам нито да даваме повод за подобни подозрения, нито да ги затвърждаваме", заяви германският финансов министър Пеер Щайнбрюк на специалната пресконференция след приетия от правителството проектозакон.
В името на данъкоплатците
Проектозаконът предвижда лишаване от собственост като последно средство за спасяване на една банка от колапс. Щайнбрюк подчерта: "Не става дума за разширяване на държавната собственост, а за това да дадем гаранции за сигурност на вече предоставени обществени средства в името на данъкоплатците", заяви германският финансов министър.
Законопроектът е създаден заради застрашената от колапс банка Hypo Real Estate и действието му ще се ограничи само с нея. Правителството няма намерение да одържавява и други банки, стана ясно от пресконференцията на финансовия министър: "Всички онези, които се занимават с финансовия пазар в Германия, са на мнение, че Hypo Real Estate е важна за системата финансова институция. В същото време е ясно, че влошаване на състоянието й може да доведе до сътресения не само на германския финансов пазар, но и извън него", предупреди Пеер Щайнбрюк.
Одържавяването като последно възможно средство
Изземането на собствеността от страна на държавата влиза в сила само, след като са изчерпани всички други възможности. Например в случай, че Общото събрание на акционерите не приеме предложените мерки за спасяване на банката.
Освен това в един от текстовете на проектозакона се казва: "Държавата ще приватизира отново фирмата, чиито капитали са били иззети, когато тя се стабилизира трайно".
В проектозакона е предвидена и възможност за обезщетение на иззетата собственост по пазарни цени. В случай на акции това се равнява на средната им цена на борсата през последните две седмици. Според германския финансов министър в началото на април законопроектът би трябвало да бъде приет окончателно и от двете камари на германския парламент. /БЛИЦ