Настоящият президент на САЩ Джо Байдън официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, предава CNN. 

"Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка. И все още сме", каза той във видеото, което започна с кадри от безредиците на 6 януари 2021 г. и протести на активисти за правата на аборта пред Върховния съд на САЩ.

"Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече права или по-малко. Знам какъв искам да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Няма място за отпускане. Ето защо се кандидатирам за преизбиране", обяви Байдън.

Официалната декларация слага край на съмненията относно намеренията му и може отново да го изправи срещу стария му съперник, бившият президент Доналд Тръмп, който се очертава като най-вероятната номинация на Републиканската партия за изборите.

Байдън влиза в надпреварата с рекордно нисък рейтинг на одобрение, проблем, който неговите съветници досега не са успели да разрешат. Вече най-възрастният президент в историята, той също се сблъсква с продължаващи въпроси относно напредналата си възраст, пише още изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук