"Промененото съдържание на френското предложение за постигане на споразумение между Българи я Северна Македония, което да доведе до вдигане на българското вето и започване на преговорите за членство в ЕС, е по-добро за Скопие от предходното".

Това заяви днес македонският президент Стево Пендаровски, след като беше разпространено изявление на президента Макрон, че е намерена компромисна формула за спора между двете държави, пише БГНЕС.

Държавният глава каза, че е запознат със съдържанието на предложението, но е „джентълменски” да не го коментира, докато няма официален отговор от София и Скопие.

"Ще се очаква и двете страни да изразят позицията си и тук имам малка резерва към София, защото има доста хаотична политическа ситуация, при която няма правителство, правителството падна, а външният министър, който на практика е най-видният им играч в тези преговори, подаде оставка няколко дни преди падането на правителството", каза Пендаровски, който присъства на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Президентът уточни, че не става въпрос за ново предложение.

"На две-три места в предложението има модификации, които са направени след консултация с двете страни. Ние обаче казахме да не повтаряме грешката от последния път, никой не може – нито президент, нито премиер – никой не може да говори от името на цял народ, на цялата държава, има компетентни институции у нас." 

По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна и се очаква официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави.

За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва днес по това предложение ще продължи да се работи.

Той подчерта, че документът трябва да бъде разгледан първо от правителството, от коалиционните партньори, както и да се представи пред македонската общественост.

"Не можем да отстояваме споразумение, което не ни дава нищо в ръка, а в нашите ръце трябва да имаме гаранция за македонската идентичност и гаранция, че език и национална принадлежност никога няма да бъдат споменавани никъде оттук нататък, независимо колко дълго продължават преговорите. Така че, ако не го получим с гаранции от ЕС, не от София, а от ЕС и Брюксел, няма как да влезем в процеса по-нататък", добави Пендаровски.

Припомняме, че според френският президент Еманюел Макрон, "последните усилия" на Париж преди да предаде председателството на ЕС на чешкия премиер, са били да довърши споразумението между България и Република Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

"Убеден съм, че намерихме компромисно решение", каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.