На фона на ескалацията между Израел и палестинското движение ХАМАС, ООН предупреди за възможността за отприщване на „мащабна война“, отбелязва британският вестник The Independent. Изявлението бе направено на фона на броя на загиналите - 72 души, включително 17 деца, на третия ден от изострянето на ситуацията.

Световните лидери призоваха и двете страни да отслабят напрежението. И Джо Байдън, изправен пред първото сериозно изпитание във външната политика като президент на САЩ, подкрепи Израел.

След телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху той изрази надежда, че размяната на въздушни удари и ракетни атаки скоро ще приключи.

„Очаквам и се надявам, че всичко ще приключи в близко бъдеще, но Израел има право да се защитава“, подчерта лидерът на Белия дом.

Междувременно това, което се случва на място, може да подкопае всеки оптимизъм за скорошен край на най-сериозното насилие между Израел и палестинците от 2014 г. насам.

По-рано Нетаняху заяви, че страната му ще нанесе такива удари на движението на ХАМАС, „каквито дори не са сънували“. На свой ред Бени Ганц, министър на отбраната на Израел, заяви, че страната не се готви за прекратяване на огъня и ще спре военните действия само когато бъде постигнато „пълно мълчание“.

ХАМАС от своя страна призова за пълномащабна интифада, т.е. въстание.