ООН намери Рияд за виновен за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Турция миналия октомври според доклада на специалния докладчик на Съвета на ООН по правата на човека относно извънсъдебните екзекуции Агнес Каламард.

Според доклада „достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития журналист“.„Има достатъчно доказателства, които дават основание за по-нататъшно разследване на индивидуалната отговорност на високопоставени служители на Саудитска Арабия, включително на престолонаследника“, заяви специалния докладчик.

В доклада се подчертава, че “не се прави никакво заключение относно вината. Единственото заключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно разследване от подходящ орган дали прагът на наказателна отговорност е постигнат”.

Каламард каза още, че е открила доказателства, че “самият Хашоги е бил напълно наясно с правомощията на престолонаследника и страха от него.”

Документът бе публикуван в навечерието на официалното представяне на оценката на резултатите от разследването на убийството на Кашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Заключенията на специалния докладчик на ООН ще бъдат обявени пред Съвета на 26 юни.

Властите на Саудитска Арабия многократно заявяват, че провеждат собствено разследване, а също така отхвърлят международното разследване на този случай и участието на други страни в него.

“Убийството на Кашоги е извънсъдебно деяние, за което отговаря Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също представлява сам по себе си нарушение на международното право в областта на правата на човека”, се казва в документа.

Каламард призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да „започне международно криминално разследване за убийството на Кашоги за съставяне на плътни досиета на всеки от предполагаемите извършители. Тя заяви, че е установила, че досега провежданите от Саудитска Арабия и Турция разследвания “не отговарят на международните стандарти относно разследването на незаконни смъртни случаи”.

Тя също така призова ФБР в Съединените щати, на които Кашоги е жител, да започнат разследване на случая, ако все още не е направено, “и да продължи наказателното преследване в Съединените щати, както е прието”.

За разследването си Каламард съобщи, че наред с други неща, тя е гледала кадри от консулството на самото убийство.

Докладът идентифицира по име 15 души, за които Калард съобщава, че са част от мисията за убийството на Кашоги и заявява, че много от тях не са в списъка на 11-те неназовани заподозрени, изправени пред съдебен процес зад затворени врата. Докладът също установява, че има доказателства, че “Саудитска Арабия умишлено е използвала консулски имунитет, за да забави турските разследвания, докато местопрестъплението не бъде напълно почистено.”

“С оглед на моята загриженост относно справедливостта на процеса срещу 11-те заподозрени в Саудитска Арабия, призовавам за спиране на процеса,” заявява Калард в доклада.

Журналистът на „Вашингтон пост“ Джамал Кашоги, живеещ в САЩ от 2017 г., изчезна в Турция на 2 октомври 2018 г., след като влезе в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. В нощта на 20 октомври държавните медии на Саудитска Арабия разпространиха послание на главния прокурор на страната, че според предварителните данни Кашоги е мъртъв, а разправия със служители на консулството е довела до смъртта му.

Прокуратурата в Истанбул заяви, че убийството на Кашоги е умишлено, а тялото на журналиста е било разчленено и унищожено, след като е бил удушен в генералното консулство. Турция изисква от Саудитска Арабия да екстрадира извършителите, както и информация за местонахождението на тялото на Кашоги. Според Саудитската генерална прокуратура 21 души са били задържани в случая с убийството на Кашоги. За петима преки участници в убийството прокуратурата поиска смъртно наказание.