Най-високият жилищен небостъргач в Сан Франциско „Милениум тауър“ е потънал с 41 см, откакто е открит през 2009 г. Освен това се е наклонил с 5 см на северозапад. Това твърдят експерти от инженерната фирма Arup, цитирани от в. „Сан Франциско кроникъл“.
Специалистите установили, че още през 2010-та потъването е било 25 см на фона на документацията на проекта, според която за целия срок на живот на 58-етажната сграда то трябва да е 15 см, съобщи "24 часа".

За сравнение 88-етажните кули близнаци на „Петронас“ в Кулата Лумпур, построени през 1998 г., оттогава са потънали само със 7 см. Сега от мениджмънта на „Милениум тауър“ обвиняват за проблемите строящия се в ситито между небостъргачите и в непосредствена близост Transbay Transit Center.

Той ще обслужва чрез няколко нива, включително под земята, транспортната система в района. Покривът ще представлява огромен парк. „Те прокопаха тунел с дължина 800 м на 18 м дълбочина до нашата сграда, но не предприеха мерки за укрепването“, казват от „Милениум тауър“.

От Transbay Transit Center обаче твърдят, че преди да почнат изкопните работи преди 6 години са похарчили над $58 млн. за укрепване край небостъргача, което е повишило бюджета по проекта до над $2,4 млрд. Но не само това - специалистите на Transbay Transit Center твърдят, че с цел пестене на пари основите на „Милениум тауър“ са на дълбочина 24 м в пясъка, вместо на 61 м в скала.

Жилищата в небостъргача са луксозни. Transbay Transit Center трябва да бъде завършен догодина, като заедно с него ще бъде построен и небостъргач с 61 етажа, в който ще има 4000 жилища. И в момента продължава продажбата на жилища в „Милениум тауър“, като цените на наличните са между $1,035 млн. и $3,9 млн. Очаква се обаче скоро да започнат допълнителни инженерни проучвания по инициатива на настоящите собственици, защото неотдавна са се появили пукнатини в подземния гараж.

Експертизите трябва да покажат какви са опасностите за сградата в дългосрочен план – за напуквания и нагоре по етажите, както и за асансьорните шахти. Не е за пренебрегване и фактът, че Сан Франциско е земетръсен район. Небостъргачът струва 350 милиона долара и е проектиран от американската фирма Handel Architects.