Лидерът на дясната опозиция в Израел Бенямин Нетаняху призова днес за предсрочни избори след като снощи премиерът Ехуд Олмерт обяви, че през септември – когато управляващата партия Кадима избере нов лидер и премиер, ще се оттегли от поста, съобщи Би Би Си.
Олмерт планира да остане начело на правителството като служебен премиер, докато бъде сформирана нова правителствена коалиция.
“Това правителство приключи мисията си, независимо от това, кой ще оглави Кадима”, каза пред държавното радио днес бившият премиер и лидер на Ликуд Бенямин Нетаняху. Той оцени, че сегашното правителство е виновно за “поредица от неуспехи” и е дошло време избирателите да решат кой да го наследи.

Главният коалиционен партньор на Олмерт – лидерът на Партията на труда и министър на отбраната Ехуд Барак, оцени, че Кадима ще успее да състави ново правителство без предварителни общи избори. Според проучване на общественото мнение, огласено малко преди премиерът Олмерт да обяви за оставката си, мнозинството от израелските гласоподаватели смятат, че Нетаняху е по-подходящ за нов премиер, отколкото външната министърка Ципи Ливни. /БЛИЦ