Европейските институции ще променят правилата за кандидатстване, тъй като броят на търсещите работа е спаднал драстично, съобщи британският в. "Дейли телеграф".

Вестникът се позовава на високопоставени служители в службата по подбор на персонал в Брюксел. От схемата за кандидатстване ще изпадне изпитът за познаване на европейската история и институции.
В последните 50 години от бъдещите еврократи се изискваше да могат да цитират до дума Копенхагенските критерии, както и да могат да кажат с точност коя знаменита фраза на кой от основателите на съюза принадлежи и по какъв повод е казана. Освен историческите детайли от кандидатите се изискваше познание на оплетени процедури за взимане на решение и познаване на вече излезли от употреба договори на общността. За подготовката на кандидатите в някои страни в ЕС дори бяха предлагани магистърски програми, като например магистратурата по "Международни отношения и дипломация на ЕС" към Колежа на Европа в Брюж. Вместо чрез изпита за познания на съюза от 2010 г. кандидатите ще бъдат тествани за своята практическа и професионална компетентност.


Друга много важна промяна е, че срокът за кандидатстване ще бъде драстично намален. Сега целият процес отнема около две години, което често отказва потенциалните еврократи да кандидатстват изобщо или пък назначението ги заварва на съвсем друга и по-добре платена работа. Срокът след 2010 г. ще бъде намален на пет месеца. И докато източноевропейците все още са привлечени от еврократските заплати (около 4 хил. за започващите) и съпътстващите ги бонуси, то гражданите на старите страни членки се изкушават все по-трудно, признават от комисията. /БЛИЦ