След Мина и другата прима на италианската естрада - Орнела Ванони, ще празнува 50-годишна кариера на 11 октомври, съобщи Pronto Sofia.
Орнела Ванони дебютира през 1958 година с плоча с 4 песни, озаглавена Le canzoni della malavita, по текст на Бертолт Брехт и Дарио Фо.
Певицата ще празнува в Традато, до северния град Варезе. Градът ще й отдаде заслуженото за това, че „е прославила в света името на Италия“.
В действителност артистичната кариера на Орнела стартира през 1957, когато се изявява в театралния спектакъл „Якобинците“ на Федерико Дзарди. Джорджо Стрелер обаче подтиква актрисата да използва гласовия си потенциал за музика и песни. Така тя се лансира и в музиката, където пожънва успех още в началото. По време на кариерата си Орнела успява да се утвърди в различни жанрове - от джаза до боса нова. Сътрудничи с Джино Паоли, с Vinicius, Moraes, Toquinho, а по-късно и с италианския джазмузикант Паоло Фрезу.
Нейният концерт live, записан заедно с Джино Паоли през 2005, изкачи всички топкласации в Италия. На 17 октомври ще излезе и новият диск на певицата, озаглавен Più di me. В него има няколко дуета, включително и с Мина - Amiche mai. /БЛИЦ