В Узбекистан бяха арестувани и осъдени на по 6 и 6,5 години затвор група последователи на религиозното движение “Нур”, смятано за секта в тази страна, съобщи “Фергана.Ру”.
По данни на интернет изданието вълната от арести е била в Хорезмска и Бухарска област в Узбекистан, където според местните правоохранителни структури има най-много последователи на течението “Нур”.
Точният брой осъдени, имената и възрастта им не се съобщават. Известно е само, че всички са учили в узбекско-турски лицеи, повечето от които действаха в Узбекистан през 90-те години. По-късно бяха закрити, тъй като властите в страната приеха, че в тези учебни заведения е създадена “нездрава атмосфера”.
Недоверието на държавните органи към лицеите беше предизвикано от това, че в тях са се разпространявали идеите на нурсизма и пантюркизма, които противоречат на узбекската национална идеология.
В Узбекистан наричат нурсисти последователите на Саид Нурси – основателя на “Нур”. Във филм, излъчен наскоро по държавната телевизия на Узбекистан, се твърди, че това движение си поставя за цел да създаде Велика тюркска държава, която да заема територия от Сибир до Балканите, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ