Съдът в Милано осъди Калисто Танци на 10 години затвор за финансовия крах на групата „Пармалат“. Бившият собственик на компанията от хранително-вкусовата промишленост беше подсъдим по делото за фалита й заедно с други осем души. Те отговаряха пред правосъдието по обвинения за измами на борсата, за фалшифициране на бюджети и за възпрепятстването на работата на Службата за контрол на борсата.
В края на 2003 „Пармалат“ рухна, оставяйки бездна от 14 милиарда евро зад себе си и повличайки в нея над 100 000 спестители, които бяха купили облигации и акции на фирмата.
Седем от останалите обвиняеми бяха оправдани. Сред тях са и представителите на Bank of America. На осмия обвиняем - компанията Italaudit (бившата Grant Thornton), беше наложена глоба.
Според издадената сега присъда Танци трябва да обезщети Bank of America с 80 хиляди евро. Съдиите сметнаха, че Bank of America не трябва да бъде наказана за гражданската си отговорност и че следователно тя не трябва да даде нито евро на дребните спестители. /Pronto Sofia