В руския град Пятигорск неизвестни лица, определящи себе си като фашисти, оскверниха и унищожиха наскално изображение на Ленин от 1925 г.
От управлението по културата в администрацията на Пятигорск съобщиха за агенция Интерфакс-Юг, че вандалският акт е извършен на 23-24 март. “Наскалният портрет на Владимир Илич Ленин, който се виждаше добре от въжената линия, е унищожен напълно. Сега кметството на града решава въпроса за възстановяване на изображението на вожда”, каза представител на управлението по културата в администрацията на курортния град.
По думите му изображението в червено и бяло на вожда на революцията е било залято от вандалите с черна боя. На челото на вожда вандалите са изрисували фашистки кръст. До изображението има обидни надписи, включително и срещу евреите. “Унищожени са и информационните надписи за това кога и в каква връзка е направено това изображение на скалите. Под надписа, че този портрет на Ленин е създаден през юли 1925 г., се е появил нов надпис, че “портретът е унищожен от фашисти през 2009 г.”, съобщи представителят на управлението по културата.
БЛИЦ припомня, че взривно устройство причини вчера сериозни щети на паметника на Ленин на Финландската гара в Санкт Петербург. /БЛИЦ