Милорад Улемек – Легия /41 г./ е планирал миналата седмица да избяга от Окръжния затвор в Белград. Предполага се, че Легия е инсценирал драстично влошаване на здравословното си състояние и по тази причина поискал да бъде откаран във Военномедицинската академия в Белград.
При обиск в неговата килия е намерено точно пластмасово копие на автоматичен пистолет “дълга девятка”, научи сръбският вестник “Блиц”.
“При обиск в килията на Легия е намерено пластмасово копие на пистолет. В понеделник вечерта неочаквано скочило кръвното му налягане, поради което той поискал да бъде прегледан във Военномедицинската академия. След прегледа в затворническата болница той е получил направление, но е било решено Улемек в никакъв случай да не бъде извеждан от Централния затвор”, каза източник на изданието.
Според сръбските следствени органи бягството е било планирано за нощта срещу 10 февруари. Час след полунощ Улемек се оплакал на охраната, че му е лошо. Пазачът веднага информирал дежурните лекари от затворническата болница и Легия бързо е бил откаран там. При прегледа е било установено, че има високо кръвно налягане и тогава Легия поискал да отиде за изследвания във Военномедицинска академия. По информация на вестник “Блиц” лекарите от затворническата болница дори са му написали направление. “При такива случаи лекарското направление не е достатъчно и в два часа след полунощ е бил информиран управителят на Окръжния затвор в Белград Мирослав Мицич. Той веднага се е обадил на директора на управлението за изтърпяване на наказанията към Министерството на правосъдието Милан Обрадович, който пък е информирал правосъдния министър Снежана Малович за лекарското направление за изпращане на Улемек във Военномедицинската академия. Тогава е било решено Легия в никакъв случай да не бъде извеждан от затвора. Било е наредено спешно да бъдат извикани лекари от ВМА, които са отишли с необходимото оборудване и са го прегледали в затвора”, казва източникът на “Блиц”. Шестчленен екип лекари от ВМА бързо отишли в затворническата болница и направили преглед на най-известния затворник в Сърбия. Те установили, че Улемек наистина има високо кръвно налягане. По информация на “Блиц” като една от възможностите за състоянието на Легия е влиянието на някакво химическо вещество, което той нарочно е взел. След прегледа Легия е бил върнат в килията си.
Според източника на “Блиц” същата нощ близо до Военномедицинската академия е бил забелязан подозрителен автомобил.
БЛИЦ припомня, че Милорад Улемек Легия е осъден на за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 40 години затвор, колкото е максималното наказание в Сърбия. Той има и други присъди за други престъпления, но съгласно сръбското законодателство присъдите не се събират. Легия е в затвора от месец май 2004 г., когато се предаде на полицията. Не за първи път медиите в Сърбия съобщават за осуетени негови опити за бягство от затвора. /БЛИЦ