От Гуантанамо беше освободен Биням Мохамед, заявеното от когото за прилагани върху него мъчения доведе до дипломатически конфликт между САЩ и Великобритания. Очаква се той да се завърне във Великобритания днес, пише The Seattle Times, като се позовава на адвокатите на бившия затворник. Вестникът се позовава на и анонимен британски чиновник, но британското външно министерство не е потвърдило официално времето на завръщането на Мохамед, съобщава Би Би Си.
Мохамед е роден в Етиопия, пред 1994 г. получава убежище във Великобритания и е бил безработен наркоман. Мохамед е задържан в Пакистан през 2002 г. Той обяснил, че през 2000 г. тръгнал за наркотици в Афганистан, но когато през 2001 г. нахлули американските войски, той избягал в съседната страна. Първоначално е бил задържан в затвор в Пакистан, след това година и половина в Мароко, а преди четири години се оказал в Гуантанамо.
Американците подозират Мохамед, чиито брат и две сестри живеят в САЩ, в причастност към опит за взривяване на т. нар. мръсна бомба, посочва ЛентаРу. Обвиненията срещу него бяха снети през 2008 г. Мохамед заяви, че признанията са били изтръгнати от него чрез мъчения. През август 2007 г. британските власти поискаха от администрацията на Джордж Буш Мохамед да бъде освободен. Във Великобритания започна кампания за защита на затворника. САЩ заплашиха британските власти, че ще прекратят сътрудничеството в разузнаването, ако бъдат огласени секретни данни за методите, използвани при разследването. Британският вътрешен министър Джеки Смит вече издаде разрешение на Мохамед за влизане в страната и обеща да бъде преразгледан неговият имиграционен статут, предаде АФП. От британското МВР подчертаха, че пристигането на Мохамед в страната не означава, че ще му бъде позволено да остане. /БЛИЦ