Бившият шеф на “Нисан” Карлос Гон избяга от Япония като на кино, скрит в калъф на музикален инструмент, съобщиха световните агенции, цитирайки ливанска телевизия. Обвинен в укриване на данъци и финансови злоупотреби, бизнесменът, смятан някога за титан на автоиндустрията, бе пуснат под домашен арест срещу гаранция от 9 млн. долара. Гон бе арестуван през ноември 2018 г., а делото срещу него трябваше да започне през 2020 г.

Планът за бягството му бил замислен от съпругата му и осъществен от група наемници - бивши командоси от спецчастите, които се представили за оркестър, дошъл уж за концерт в луксозния дом на 65-годишния богаташ в Токио по време на вечеря. Когато започнали да прибират инструментите си, високият около 165 см Гон се пъхнал в голям калъф на музикален инструмент с двойно дъно.


Той бил откаран на малко летище и отлетял с частен самолет за Турция. Оттам го прехвърлили на друг частен самолет, с който кацнал в Бейрут в нощта срещу сряда. От новото си убежище Гон обяви, че е избягал от “несправедливостта и политическото преследване” в Япония. Хора от обкръжението на Гон обаче отрекоха този лансиран от медиите сценарий за бягството му.

Според Си Ен Ен трите паспорта на Гон - френски, ливански и бразилски, били иззети от съда. Властите в Ливан обаче съобщиха, че той е влязъл в страната, където е израснал, легално. Медии предполагат, че може да е пристигнал в Бейрут и под чуждо име.

Пак според съда в последните 7 месеца на Гон е било забранено да вижда и говори със съпругата си. Не е ясно при това положение как е бил организиран съвършения план за бягство.

Японският адвокат на бизнесмена Юничиро Хиронака заяви, че е изненадан и шокиран от бяството на клиента си. Според него измъкването не е било възможно без голяма и сложна организация.

Пресата в Страната на изгряващото слънце нарече Карлос Гон страхливец. Зрелищното изчезване на автомагната повдига много въпросителни за японската система на охрана на ВИП арестанти.