Президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп, проведоха телефонен разговор. Това е третият им контакт след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, пише Звезда.
„На 2 май се състоя телефонен разговор между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп. Обсъдена бе цяла редица от актуални въпроси на сътрудничеството между двете страни на международната сцена. Акцент бе поставен върху перспективата за координация на действията на Русия и Сирия в борбата с международния тероризъм в контекста на сирийската криза”, се казва в съобщение на Кремъл.
 

„Бе постигнато споразумение, в частност, да се активизира диалогът между ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни за намиране на варианти, позволяващи укрепването на режима на прекратяване на военните действия, да му се придаде устойчивост и контрол. Целта е да се създадат предпоставки за началото на реален процес за преодоляване на кризата в Сирия. Тоест, външният министър на Русия и държавният секретар на САЩ оперативно ще информират лидерите за постигнатия прогрес в даденото направление”, заявиха още от Кремъл.

Двамата лидери са обсъдили и възможността за организирането на лична среща в рамките на форума на Г-20 в Хамбург. „Владимир Путин и Доналд Тръмп се обявиха за продължаване на контактите по телефона, а дори и в полза на организирането на лична среща в рамките на заседанието на Г-20 в Хамбург на 7 и 8 юли”, поясниха от пресслужбата на руския президент.

На свой ред от Белия дом съобщиха, че Доналд Тръмп е обсъдил с руския си колега перспективата за създаването на така наречените зони за сигурност в Сирия „с цел постигането на устойчив мир” в тази страна.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!