Епидемията от античен македонизъм се разпространява по-бързо от заушките /в момента в Македония има епидемия от заушки – бел.ред./. Двете болести са акутни и заразни и имат сходни имена, но съвсем различни симптоми. От заушки в най-лошия случай човек може да остане без потомство, а от античен македонизъм може да се остане без отечество и без идентичност, пише Ерол Ризаов в македонския “Утрински вестник”.
Името на латински на заушките е parotitis epidemica, а на лъжливия македонизъм напълно отговаря медицинското име patriotitis epidemica. Причината за заушките е вирус, който напада жлезите и нервната система. Античният македонизъм също е предизвикан от вирус, но политически. Атакува изключително мозъка само на хората, които принадлежат към рода homo macedonicus, живущи предимно в днешна Република Македония, Р. Гърция и Р. България, по-точно в цялата област Македония. ... Вирусът действа на цялата нервна система. Двете болести се пренасят директно от болен на здрав организъм, пише авторът.
Болният от античен македонизъм губят идентичността си, търсят роднини от преди 2 400 години, а homo macedonicus обикновено не знае името на своя прадядо. В най-тежките случаи се обявява за наследник на славните Филип и Александър Македонски. Някои дори мислят, че са преки потомци на Филип и Александър. Невъзможно е да се изолират, продължава Ризаов.
При античния македонизъм болестта става наследствена и се пренася на следващите поколения, независимо дали става дума за днешните гърци, македонци или българи, а може да продължи цял живот, ако няма просветление, пише авторът. /БЛИЦ