Испански археолози откриха в Долината на царете край Луксор погребална камера, чиито стени и таван са украсени с рисунки и йероглифи, съобщават испанските медии.
По думите на испанския египтолог Хосе Мануел Галан, ръководител на експедицията, която работи в Долината на царете, погребалната камера спокойно може да бъде наречена древноегипетската “Сикстинска капела”.
Стенописите в Сикстинската капела във Ватикана, върху които са работили знаменитите художници от Ренесанса Сандро Ботичели, Микеланджело и други, е изключителен художествен паметник, припомня РИА “Новости”.
Предполага се, че възрастта на находката в гробницата на древноегипетския велможа Джехути, началник на съкровищницата и “всички творби” на царицата Хатшепсут, е 3 500 години.
Стените са украсени с цитати от “Книгата на мъртвите” – сборник текстове, които помагат на починалия да измине пътя към отвъдния свят и да получи там покой и благополучие.
Съхранен е и портрет на Джухути и подпис, съдържащ името му. Това според археолога е важна находка, тъй като портретите на велможата, открити от учените в съседната гробница, са силно увредени от времето и крадците.
Погребалната камера се намира под първата, “фалшива” гробница и най-вероятно не е била открита от крадците в древността, с което се обяснява и добрата степен на запазеност както на стенописите, така и на намерените там предмети.
По думите на Галан невероятната степен на запазване на стенописите е ценна и с това, че това е може би най-древният пример на подобна стенопис в древноегипетските гробници. “За такава находка можехме само да мечтаем, но сега главното е да направим всичко възможно за запазването и реставрацията й”, посочи Галан. /БЛИЦ