Един от най-важните археологически обект в цял свят – Гьобекли Тепе в кюрдската част на Турция, може би е мястото, където Ева е дала ябълката на Адам. Според публикация в ”Дейли мейл” днешният Гьобекли Тепе е всъщност библейската райска градина.
Гьобекли е открит през 1994 г., когато местен овчар минавал покрай малинов храст, определян от местните хора като свещен и забелязал нещо необичайно.
Човекът издухал пясъка и видял продълговат, необичайно голям камък. В края на 1994 г. археологът Клаус Шмид започнал разкопки и издигнал тезата, че там може би се е намирала библейската градина – Еден. Изкопаните камъни са мегалити. На повечето от тях има издълбани патици, свине, лъвове и раци, а на другите има криволичещи серпентини.
Досега са изкопани 45 мегалита, подредени в кръг, но се очаква да бъдат открити много повече. Гьобекли Тепе представлява всъщност храм в райската градина, каза археологът Шмид. Той обясни, че на обекта има многобройни доказателства за това. Археологът Дейвид Люис-Уилямс от университета в Йоханесбург подкрепя Шмид и смята, че Гьобекли Тепе е най-важният археологически обект в света.
Мегалитите са на възраст най-малко 12 000 години, тоест с 9 000 години по-стари от Стоунхенд. Мястото е било нарочно и систематично закопано 8 000 г. пр. н.е. Създателите на Гьобекли са закопали своето творение с тонове пръст, като по този начин са възникнали изкуствени хълмове, по които кюрдите са пасли овцете си до 1994 г., пише “Вечерни лист”. /БЛИЦ