Учени откриха невероятна риба, за която буквално важи изразът “има очи и на гърба”. Тази риба, приспособила се към живот в пълен мрак в морските дълбини, е развила необичайната способност да забелязва хищниците, намиращи се зад нея.
Този уникален случай е разкрит, когато морски биолог се опитал да изясни как тази риба използва очите си. Дълго време се смяташе, че очите й са фиксирани и зрителното й поле е ограничено до пространството над главата.
Сега обаче вече е ясно, че Macropinna microstoma използва очите си, за да гледа във всички посоки през прозрачен щит на главата си. По-голямата част от тялото й е напълно черна, но горната част от главата й е прозрачна и се виждат очите й.
Дългата само няколко сантиметра риба живее на голяма дълбочина, където слънчевата светлина не достига и поради това се е приспособила към околната среда. Ако обаче иска да се приближи към повърхността на водата, тя обръща очите си да гледат напред, така че да не ги увреди.
Учените смятат, че очите й са покрити със специален филтър, който в мрака игнорира и най-малката слънчева светлина и подчертава биолуминисценцията на останалите малки риби, които Macropinna microstoma използва като храна.
На “лицето” на рибата има две дупки, които изглеждат като очи, а всъщност са остатъци от нос. Учените все още се опитват да разберат как малката прозрачна мембрана на главата на рибата успява да издържи на голямото налягане на голямата дълбочина, където живее тази риба, пише “Ютарни лист”. /БЛИЦ