Тир със 152 минирани трупа на украински бойци бяха открити в подземията на завод Азовстал в Мариупол. Това съобщи по време на сутрешния брифинг на 31 май официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от информационните агенции. 

„По време на проучването в Мариупол на подземните конструкции на металургичния комбинат „Азовстал“, където се криеха предалите се нацисти от украинската формация „Азов“, руски военнослужещи откриха хладилен тир.

В камион с неработеща охладителна система бяха съхранявани 152 тела на загинали бойци и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. Нека ви напомня, че преди да бъде взето в плен, командването на Азов публично призова Зеленски (с молба) да вземе телата на загиналите, за да могат семействата да ги погребат на територията, контролирана от режима в Киев.

Въпреки това нямаше искания от Киев за получаване на телата на загиналите от завода на Азовстал. Освен това при проверката на микробуса руски сапьори откриха четири мини, поставени под телата на загиналите украински военнослужещи.

Кумулативната маса на взривното вещество в тях беше достатъчна, за да унищожи всички останки от телата, останали в тира. Въз основа на резултатите от разпитите на заловените бойци от Азов се установи, че минирането на телата е извършено по пряка заповед от Киев.

Целта на провокацията е да обвини Русия, че умишлено е унищожила останките на телата и не позволява те да бъдат изнесени за предаване на роднини, за да се спаси политическата „репутация“ на режима в Киев и лично Зеленски.

В близко бъдеще руската страна планира да предаде телата на украински бойци и военнослужещи, открити на територията на завод Азовстал, на представители на Украйна“, се казва в съобщение на Министерството на отбраната.