Най-високата в света кула с въртящо около нея се помещение за наблюдение ще бъде открита в британския град Брайтън и ще промени облика на историческата крайбрежна улица в курорта. Около високото 162 метра стоманено съоръжение нагоре - надолу ще се движи стъклен „геврек”, в който желаещите ще могат да се качват и да наблюдават околността, пише БГНЕС.
Външният вид на кулата е първата намеса в стил „ХХ век” във викторианския пейзаж, известен с кейовете, типични за всички крайбрежни британски градове. Затова този път става дума за „кей в небето”, казват авторите на проекта. Замисълът е кулата да привлече туристи в югоизточния курорт Брайтън – уникален с архитектурата си от XVIII и XIX век.
 
Създадена от съпрузите Дейвид Маркс и Джулия Бартфийлд, кулата с футуристичния „геврек” около нея, следва духа на тяхното виенско колело в столицата, известно като „Ландън ай”. То беше открито през 2000 година и е една от най-популярните атракции в Лондон. След като получиха множество искания за по-малки виенски атракции за други градове, които отхвърлиха, Маркс и Бартфийлд реализираха проекта в Брайтън, за което им трябваха 13 години.
 
Кулата е разположена до входа на строения през 1866 година Западен кей, който изгоря през 2003 година. Със съотношение височина/диаметър 40:1, това е най-изящната висока кула в света, според Книгата за рекордите на Гинес.
 
Стойността на проекта е 46 милиона паунда, но се очаква бързо да се изплати както привлича по 700 000 посетители годишно. От върха посетителите ще виждат 42 километра по протежение на брега и чак до Ламанша. „Геврекът”-наблюдателница е с диаметър 18 метра и технически представлява сплескана елипса. Тя се задвижва от гигантска стоманена лебедка, разположена под земята. Използвана е и противотежест, която е във вътрешността на кулата.
 
Решетестата стоманена облицовка на кулата няма да позволява клатене при вятър и разширяване при високи температури. Пътуването в стъклената капсула ще е на цена 15 паунда. За септември „геврекът” е резервиран за сватбена церемония.