Слънчева електроцентрала на остров взе награда RegioStars.
Проекти на ЕС за устойчива енергия и научни изследвания спечелиха годишните награди RegioStars за регионални иновации, съобщава TechNews.bg. Слънчева електроцентрала на френския остров Реюнион и център за авиационни изследвания в белгийския регион Валония получиха две от отличията на церемония по-рано тази седмица.

Други два проекта получиха почетни отличия, съобщи сайтът на Европейската комисия. Първият бе съвместен опит на Шотландия, Гренландия, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия за разработване на нови съоръжения и методи за подобряване на пътищата в северните региони. Вторият е успешен опит на изследователски институти в Саарланд, Германия, за продажба на техните знания и умения на космическата индустрия.

За тазгодишните награди RegioStars се състезаваха повече от 50 проекта от 18 държави. Конкурсът е отворен за проекти, финансирани със средства на ЕС за регионално развитие. За участие в конкурса бяха избрани 25 проекта.

Уелс, Гърция и германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия също бяха сред победителите на церемонията по връчване на наградите RegioStars - кристален трофей с гравирана звезда. Различните региони на ЕС са изправени пред много общи проблеми, сред които застаряващото население и необходимостта от устойчиви енергийни източници. Наградите RegioStars представят иновативни проекти, които биха могли да дадат идеи за развитие на други региони. /БЛИЦ