Американски апелативен съд отмени смъртната присъда на атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев. Съдът постанови по-долната съдебна инстанция да проведе нови слушания по делото.

Царнаев беше осъден на смърт през 2015 година за поставянето на самоделни взривни устройства близо до финалната линия на маратона две години по-рано. При взрива загинаха трима души, а 264 бяха ранени.

Мъжът призна, че е извършил атаката заедно с по-малкия си брат Тамерлан, който беше убит няколко дни по-късно при престрелка с полицията.

Адвокатите на Джохар Царнаев поискаха ново дело с мотива, че процесът не трябва да бъде гледан в Бостън, тъй както хората там са травматизирани от случилото се. Те поставиха под въпрос и неутралитета на двама от съдиите.

Апелативният съд в Масачузетс подкрепи повечето от обвиненията срещу мъжа, но поиска от районното съдилище да проведе ново дело, което да определи дали той да бъде осъден на смърт. Според съдиите Джохар Царнаев трябва да остане в затвора до края на живота си, като единственият въпрос е дали ще бъде екзекутиран.

Във Флорида американският президент Доналд Тръмп определи решението на съда като нелепо.