Художниците, които през 1989-1990 г. изрисуваха останалата неразрушена част от Берлинската стена, ще се съберат в Берлин по повод 20-годишнината от падането й и ще възстановят своите изтрити от времето и метеорологичните условия рисунки. Това съобщи за РИА “Новости” художникът Кани Алави, председател на асоциацията "Kuenstlerinitiative East Side Gallery e.V.", своеобразна “галерия на Стената”.
През последните дни в руските и чуждите медии се надигна “протестна вълна” срещу това, че с цел реставрация на някои рисунки на Берлинската стена са били заличени включително и рисунките на руския художник Дмитрий Врубел – изображението на целуващите си бивш генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев и бившия председател на Държавния съвет на ГДР Ерик Хонекер.
“Всеки художник получава по 3 000 евро, плащат му се самолетният билет, храната и настаняването”, каза Алави, който в момента работи по организацията на пристигането на 30 художници от цял свят в Берлин. Очаква се те да възстановят своите 42 картини на 300-метровия участък от стената – бетонови блокове с височина над два метра. Руснакът Дмитрий Врубел също ще участва в реставрацията. /БЛИЦ