Пенсията на помощник шерифа, работил в училището във Флорида по време на разстрела на деца на 14 февруари, възмути оцелелите и роднините на загиналите при атаката, съобщава NBC News.
 


Скот Петърсън подаде оставка седмица след произшествието. Беше му определена пенсия в размер 104 424 долара за година пожизнено.
Роднините на жертвите бяха възмутени от това, че пенсията на ченгето, което не се и опита да спре престъпника, ще бъде плащана от данъкоплатците. Те смятат, че "мъжът, позволил децата да умрат, ще получава пари, сякаш нищо не се е случило".

Тази реакция беше свързана със запис от охранителна камера по време на нападението в училището, на който се вижда, че по време на атаката Петърсън, работещ като полицай 32 години, бездействал. "Той започнал да получава пенсия през април, след като бе потвърдено, че няма да получи никакви обвинения по делото за нападението", съобщават представители на властите.

Местният шериф, след като видял записа, отстранил Петърсън от служба, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече бездействието му "отвратително".

На 14 февруари бившият ученик Никълъс Круз откри стрелба в училището в Парклънд (щата Флорида). В резултат загинаха 17 души и не по-малко от 14 бяха ранени. Стрелецът е бил задържан. Съобщава се също така, че ФБР е било предупреждавано два пъти за заплаха от страна на Круз. И в двата случая те не предали тази информация на местните власти.

Превод: БЛИЦ