Самолетната катастрофа в Амстердам изглежда потвърждава теорията, че най-безопасните места в самолетите е близо до аварийния изход над крилата. Това пише британският "Таймс".
Корпусът на Боинг 737, най-популярният самолет за кратки разстояния, се разцепи на две места при инцидента, но далеч от крилата. Частта от корпуса между крилата е подсилена от много здрава стоманена кутия, така че пътниците, така че има по-малка вероятност пътниците в нея да бъдат ударени от летящи парчета метал или други отломки. Пътниците близо до изходите също могат да избягат бързо, а в случай на пожар всяка секунда е от значение. През 1995 г. при катастрофата със самолет на "Американ Еърлайнс", при която загинаха 159 души в Колумбия, и четиримата оцелели са седели над крилата.

Проучване на университета в Гринуич е установило, че пътниците с места между втория и петия ред от изхода имат по-голям шанс да се спасят при по жар. След шестия ред вероятността да загинат е далеч по-голяма от вероятността да оживеят. 

 До скоро се смяташе, че с по-голям шанс да оцелеят са онези, чиито места са близо до края на самолета. Тази теория придоби  популярност след най-голямата самолетна катастрофа в света, при която загинаха 520 души. През 1985 г. Боинг-747 се разби в планина в Япония. Четиримата оцелели седяха на четирите реда най-отзад, отбелязва "Таймс". /БЛИЦ