Лекари в Берлин отстраниха на жена на 35 г. от Саудитска Арабия злокачествен тумор, тежък 18 килограма. В резултат на заболяването жената отслабнала до 37 килограма и три месеца лежала безпомощно на легло, пише “Билд”.
През 2003 г. лекарите й поставили диагноза хондросарком – тумор, развиващ се в хрущялната тъкан. Туморът нападнал първо ингвиналната /слабинната/ кост. Нараствал постепенно, но жената отишла в болница, когато той вече бил доста голям.
Майката на три деца на 7, 13 и 15 години, е била оперирана пет пъти. Сега е подложена на химиотерапия.
“Това е най-големият хондросарком на света. Туморът е диагностициран през 2003 г. Тогава лекарите са искали да й ампутират част от таза и десния крак. Тя отказала. В нашата болница дойде през 2008 г. Вече не можеше да ходи. Туморът беше обхванал целия таз. Страхувахме се, че ще се стигне до преплитане на червата”, каза хирургът доктор Хайнц Р. Цурбрюг.
След като направили химиотерапия на жената, туморът намалял. След това направили операцията. Отстранили са част от таза. Ако при контролните прегледи се установи, че туморът е изчезнал, на жената ще бъдат поставени изкуствени тазобедрена става и част от таза.
Хондросаркомът е злокачествен тумор, който се появява най-често при хора на възраст между 30 и 50 години. Шансовете за оцеляване зависят от това доколко са се разпространили злокачествените клетки, пише “24 сата”. /БЛИЦ