След като Русия обяви частична мобилизация с планирани 300 000 войници, Украйна заяви, че е готова да обяви обща мобилизация, съобщават световните издания. Става дума за поне 5,5 милиона души, което може да бъде свързано с евентуална мащабна ескалация на войната.

Според Алексей Арестович, съветник на началника на кабинета на президента Владимир Зеленски, Киев допуска възможността за призоваване на абсолютно всички украински граждани, способни да участват в бойни действия, включително украинските студенти.

"Ако в Русия бъдат мобилизирани един милион души, може да потрябват всички наши резервисти. Засега студентите не са засегнати, те не отиват в армията, но може да се окаже, че всички или голяма част ще отидат", заяви Арестович, цитиран от украински медии, като отбеляза, че става дума за 5,5 милиона души.

От своя страна руската страна отрече по-ранните съобщения, че планира да свика един милион войници, но изявлението на Арестович показва, че въоръжените сили на Украйна имат големи проблеми с наличната жива сила, въпреки че преди това Украйна отричаше да има сериозни загуби.

Днес на украинска територия има няколко хиляди чуждестранни наемници, което, наред с другото, значително укрепва украинската армия.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук