Съд в Загреб осъди о.з. ген. Владимир Загорец на 7 години затвор, както и конфискация на негово имущество за 39,4 милиона куни, колкото са стрували откраднатите от него скъпоценности.
Загорец беше обвинен, че през 2000 г., напускайки поста заместник-министър на отбраната, е откраднал от сейфа на министерството скъпоценности за най-малко 5 милиона долара, припомня на сайта си вестник “Ютарни лист”.
Скъпоценните камъни били оставени от германски търговец на оръжие в хърватското Министерство на отбраната като залог за парите, които получил, за да купи оръжие за Хърватия.
Прокурор Гордана Харамина Хранилович каза в заключителната си пледоария в петък, че от процедурата недвусмислено произтича, че Загорец е злоупотребил с положението си и правомощията си и е взел скъпоценностите. От своя страна защитата заяви, че не е представено нито едно конкретно доказателство, че Загорец е отнесъл скъпоценностите. Обвинението поиска затвор и конфискация на имущество на Загорец на стойност 5 милиона щатски долара. Защитата пък поиска оправдателна присъда. /БЛИЦ