Шведският съд осъди на година затвор 4 –ма от основателите на торент сайта The Pirate bay, пише “Гардиан”. Освен това, всеки от тях трябва да заплати и солената санкция от 3.6 млн. долара.

Четиримата основатели на торента са признати за виновни от съда в Стокхолм, след като са участвали в разпространението на нелегално съдържание онлайн. Обвиненията срещу сайта са повдигнати, заради заведеното дело то страна на медиен консорциум, начело на който стои Международната федерация по звукозаписна индустрия. 22 милиона са потребителите в The Pirate Bay, които теглят музика, филми, сериали и софтуер без да плащат за това.

Съдът в Стокхолм призна за виновни обвиняемите, заради  това, че са изготвили и пуснали за сваляне в The Pirate bay 33 определени файла. 4-мата ще трябва да компенсират загубите на 17 различни музикални и медийни компании сред които Sony BMG, Universal, EMI, Warner, MGM и 20th Century Fox.

4-мата възнамеряват да обжалват решението на съда, но това ще отнеме няколко години.  

“Успокойте се, нищо няма да се случи с тракера, лично с нас и с разпространението на файлове. Това е само театър за медиите”, казва един от обвинените Питър Колмисопи.
Торентът продължава да работи в момента. /БЛИЦ